Liefde voor lopen

Liefde voor lopen, het klinkt zo cliché omdat het waar is… Nu ik even met een blessure zit, heb ik ook tijd om te reflecteren en besef ik hoe hard ik het hardlopen mis. Ik ben zelf beginnen lopen zo’n 5 jaar geleden en sinds 2 jaar ben ik er echt heel hard mee bezig. 2 jaar geleden had ik nog geen horloge en liep ik af en toe wel met een app, maar ik lette niet op tijd per km, laat staan hartslag (want ik had geen hartslagband). Soms was ik zo gefocust op die cijfertjes, dat ik af en toe vergat hoe graag ik eigenlijk wel liep.

Het gaat niet om het aantal kilometers, de hartslag, de tijden per kilometer… Maar om het genot! Toen ik eerst een horloge had verloor ik mezelf wat in de cijfers en mijn focus lag op data. Meer en meer ben ik gaan beseffen dat het daar helemaal niet om gaat. Geen goede tijden zonder genieten, minder blessures met meer genieten, het hangt allemaal samen want lopen is een mentaal spel.

Waarom ik ben begonnen met lopen? Zoals heel veel mensen, om wat kilo’s te verliezen en algemene gezondheid en conditie op te bouwen. Want die was bij mij namelijk heel ver te zoeken. Ik deed niets van sport, dus lopen leek me laagdrempelig om mee te starten. Nooit gedacht dat het zo uit de hand zou lopen en ik gewoon helemaal verliefd zou worden op de sport.

Waarom ben ik blijven lopen en loop ik nu nog? ‘Ze’ zeggen wel eens dat sporten verslavend kan zijn en ik vrees dat dit in mijn geval wel waar is. Of dat goed of slecht is, dat laat ik in het midden, maar voor mij voelt het goed en dat is wat telt. Ik ben ook niet afhankelijk van mijn sport en kan rusten (oké, heel moeilijk, maar ik doe het wel) als het moet en ik voel dat dit nodig is. Zo ga ik mezelf nu niet forceren om toch maar een paar kilometers te lopen, omdat ik weet dat het niet goed is voor mijn knie. Gelukkig heb ik nog 2 andere sporten om me op te focussen en kan ik nog fietsen en zwemmen.

Ik kreeg onlangs het Run for Joy pakket van Mizuno via all4running.be een hele mooie boodschap die gaat rond #runforjoy

Maar lopen blijft toch mijn ultieme favoriete sport…

Bij lopen voel ik me vrij, ontstress ik en haal ik het meeste voldoening. Ik kan genieten van een rustig 5km loopje en evengoed van een intensieve training van 16km. Zolang ik loop, ben ik blij! Ik ga nooit iemand verplichten om ook te lopen omdat ik er zo van geniet, elk zijn ding. Maar ik kan alleen maar hopen dat elk van jullie ook zo’n intense motivatie kunnen voelen voor een doel. Is het geen loopdoel, dan iets anders…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.