Mijn eerste marathon: hoe begin ik te trainen?

Ein-de-lijk kan ik het zeggen: binnen exact 90 dagen loop ik mijn eerste marathon. Welke? Ik koos voor #demooiste in Rotterdam om de spits af te bijten. Ik heb hier zΓ² lang naar verlangd… Maar nu het startschot om te trainen er is, ben ik vooral héél benieuwd (en crazy NERVOUS πŸ™‰).

Wie me al een tijdje volgt, weet dat ik de marathon van Rotterdam eigenlijk vorig jaar ging lopen. Helaas geraakte ik overbelast omdat ik iets tΓ© snel tΓ© veel wou… De grote valkuil bij veel lopers als het goed begint te gaan. Ik loop eigenlijk helemaal nog niet zo lang langere afstanden. Mijn eerste 1/2 marathon was in juni 2018. Geleidelijk opbouwen werd de boodschap. Ondertussen liep ik 6 halve marathons en voel ik dat ik klaar ben voor de volledige marathon. Het is te zeggen, er Γ©cht klaar voor zijn, dat weet je natuurlijk nooit. Het is en blijft een compleet nieuwe afstand en uitdaging en dat gaat gepaard met de nodige zenuwen…

Wat is mijn doel?

Je eerste marathon, die loop je niet voor een toptijd- toch? Ik liep enkele halve marathons vorig jaar en verbeterde telkens mijn tijd, een zalig gevoel om die snelheid te pakken te krijgen. Maar ik besef heel goed dat een marathon niet te vergelijken is met een halve (letterlijk het dubbel, I know, maar als je hier eens goed over nadenkt.. HET DUBBEL, MY GOD 😱) en ik me dus zal moeten aanpassen.

Mijn doel is dus uitlopen, en ja, ik zal wel een tijd in mijn hoofd hebben waar ik ‘onder’ wil gaan. Ik kan dit op vandaag eerlijk gezegd totaal niet inschatten… Afhankelijk van hoe mijn trainingen verlopen, en de evaluatie van de coach zal ik wel met een richttijd in mijn hoofd vertrekken.

Hoe begin ik te trainen?

De training start: vandaag! Ofja, morgen want op maandag loop ik meestal niet. Dat wil zeggen dat ik 3 maand heb om op te bouwen wat haalbaar is. Als je helemaal van 0 begint zou ik dit niet aanraden (en een langere periode voorzien), maar na enkele halve marathons heb ik al een basis om op voort te bouwen.

Mijn trainingsweken bestaan steeds uit lopen, fietsen, zwemmen en een beetje krachttraining. Het is altijd best om zo sportspecifiek te trainen voor je doel en dus in mijn geval zoveel mogelijk te lopen. Hoewel ik niets liever zou willen dan elke dag lopen is dit te belastend voor mij… Je lichaam moet dit aankunnen en omdat ik nog niet zo lang sport ben ik nog gevoelig aan blessures. In the meantime bouw ik dit op met kracht-en stabilisatie trainingen + door te fietsen en te zwemmen, wordt mijn lichaam sterker zonder die belasting constant te hebben.

Duurtrainingen kan ik dus ook perfect op de fiets doen.. Maar oh, boy, wat verlang ik naar die lange duurlopen

Heb je specifieke vragen over het trainen voor een (eerste) marathon? Let me know! Ik geef regelmatig updates en tips en tricks over hoe alles verloopt.. Stay tuned πŸ˜‰!

  • Helle op instagram

366

Snow, rain, cold... πŸŒ¨β„οΈ But hey, skin is waterproof- right? 😏 Vreemd genoeg heb ik van deze training alsnog erg genoten! Ik voelde me licht, ondanks de smeltende sneeuw die in mijn schoenen en kleren zat πŸ€ͺ! Welke training had jij vandaag? De ❄️ kunnen trotseren? πŸ“· @inesnoeck . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #swimbikerun #trackgirls #courir #laufen

389

Met een top-timing tussen de 🌨 door, liep ik terug mijn eerste km’s na zondag! Toch terug even wennen aan de kou & wind πŸŒͺπŸ™‰! Een kort rondje, en daarnet nog even los op de rollen πŸš΄πŸΌβ€β™€οΈ (kan zo deugd doen)! . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #triathlete #courir #laufen

426

Expect the unexpected πŸ…- Waarom dit een betere 1/2 marathon was dan verwacht? Dat leg ik uit in een nieuwe blog! Met nog 6 weken tot @marathonrotterdam geef ik ook even een update over mijn trainingsplannen. Vandaag zwom ik een dikke 2km (yay πŸ’™) + deed ik een kracht training. Nog iemand gesport op deze 🌧dinsdag? . . #hardlopen #halfmarathon #marathontraining #laufen #medal #courir #napels #italy #runner #stravarun

335

My legs need to rest, but my heart is still running πŸ’™ @napolirunning De 1/2 marathon van gisteren hebben mijn benen alvast goed verteerd πŸ‘ŒπŸ», de 2e πŸ• daarentegen was er net iets te veel aan πŸ™Š. Gelukkig maar, want @marathonrotterdam komt ZO dichtbij 😱 Morgen schrijf ik in een nieuwe blog mijn trainingsplannen voor de komende weken! Nu nog even losfietsen... πŸ€—πŸš΄πŸ» . . #hardlopen #mondaymotivation #medalmonday #napoli #courir #stravarun #marathontraining #laufen

633

BAM πŸ”₯ 1:26:57 en met de eerste medaille van 2020 een nieuw PR op de @napolirunning halve marathon! Als 16e vrouw gefinisht, deze had ik niet zien aankomen πŸ™‰πŸ˜. Ik voelde dat de benen (nΓ²g) meer wilden dan mijn conditie vandaag aankon, dus deze was LASTIG πŸ‘…! En nu.. πŸ•πŸ•πŸ•πŸ…πŸ…πŸ… . . #hardlopen #stravarun #halfmarathon #marathontraining #napoli #courir #laufen #sundayrunday #runner

398

Low low low low 🎢✌🏻 = my heart rate during this recovery run πŸ€ͺ! Een recup loopje heel erg rustig zoals het hoort. Het kriebelt naar meer, maar ook deze soort trainingen zijn essentieel πŸ‘ŒπŸ» Ben ik de enige die het lastig vindt om zich in te houden tijdens zo’n trainingen? πŸ™Š . . #hardlopen #stravarun #recovery #marathontraining #courir #laufen #runner #swimbikerun

429

To stretch or not to stretch? πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ En vooral ook, wanneer stretch je dan best? Ik schreef er een nieuw artikel over, link in bio! Vandaag ging ik na het losfietsen op de rollen, aquajogging Γ©n krachtoefeningen ook nog stretchen (day well spent dus πŸ™‰) Wie zit nog in team stretchen? πŸ™‹πŸΌβ€β™€οΈ . πŸ“· @inesnoeck . #hardlopen #marathontraining #laufen #stretching #swimbikerun #courir #stravarun

459

(too) short but sweet πŸš€ Terug in eigen land de wind Γ©n 🌀trotseren met een looptraining: 3 blokjes van 2 km vandaag! Daarnet nog even op de foam roll maar nu in de zetel geploft- terecht, vind ik dan πŸ˜πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ Ook getraind? . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #courir #laufen #triathlete #roadtorotterdam #runner

  • Mijn nieuwste posts

2 gedachten over “Mijn eerste marathon: hoe begin ik te trainen?”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.