Mijn eerste marathon: hoe begin ik te trainen?

Ein-de-lijk kan ik het zeggen: binnen exact 90 dagen loop ik mijn eerste marathon. Welke? Ik koos voor #demooiste in Rotterdam om de spits af te bijten. Ik heb hier zò lang naar verlangd… Maar nu het startschot om te trainen er is, ben ik vooral héél benieuwd (en crazy NERVOUS 🙉).

Wie me al een tijdje volgt, weet dat ik de marathon van Rotterdam eigenlijk vorig jaar ging lopen. Helaas geraakte ik overbelast omdat ik iets té snel té veel wou… De grote valkuil bij veel lopers als het goed begint te gaan. Ik loop eigenlijk helemaal nog niet zo lang langere afstanden. Mijn eerste 1/2 marathon was in juni 2018. Geleidelijk opbouwen werd de boodschap. Ondertussen liep ik 6 halve marathons en voel ik dat ik klaar ben voor de volledige marathon. Het is te zeggen, er écht klaar voor zijn, dat weet je natuurlijk nooit. Het is en blijft een compleet nieuwe afstand en uitdaging en dat gaat gepaard met de nodige zenuwen…

Wat is mijn doel?

Je eerste marathon, die loop je niet voor een toptijd- toch? Ik liep enkele halve marathons vorig jaar en verbeterde telkens mijn tijd, een zalig gevoel om die snelheid te pakken te krijgen. Maar ik besef heel goed dat een marathon niet te vergelijken is met een halve (letterlijk het dubbel, I know, maar als je hier eens goed over nadenkt.. HET DUBBEL, MY GOD 😱) en ik me dus zal moeten aanpassen.

Mijn doel is dus uitlopen, en ja, ik zal wel een tijd in mijn hoofd hebben waar ik ‘onder’ wil gaan. Ik kan dit op vandaag eerlijk gezegd totaal niet inschatten… Afhankelijk van hoe mijn trainingen verlopen, en de evaluatie van de coach zal ik wel met een richttijd in mijn hoofd vertrekken.

Hoe begin ik te trainen?

De training start: vandaag! Ofja, morgen want op maandag loop ik meestal niet. Dat wil zeggen dat ik 3 maand heb om op te bouwen wat haalbaar is. Als je helemaal van 0 begint zou ik dit niet aanraden (en een langere periode voorzien), maar na enkele halve marathons heb ik al een basis om op voort te bouwen.

Mijn trainingsweken bestaan steeds uit lopen, fietsen, zwemmen en een beetje krachttraining. Het is altijd best om zo sportspecifiek te trainen voor je doel en dus in mijn geval zoveel mogelijk te lopen. Hoewel ik niets liever zou willen dan elke dag lopen is dit te belastend voor mij… Je lichaam moet dit aankunnen en omdat ik nog niet zo lang sport ben ik nog gevoelig aan blessures. In the meantime bouw ik dit op met kracht-en stabilisatie trainingen + door te fietsen en te zwemmen, wordt mijn lichaam sterker zonder die belasting constant te hebben.

Duurtrainingen kan ik dus ook perfect op de fiets doen.. Maar oh, boy, wat verlang ik naar die lange duurlopen

Heb je specifieke vragen over het trainen voor een (eerste) marathon? Let me know! Ik geef regelmatig updates en tips en tricks over hoe alles verloopt.. Stay tuned 😉!

2 gedachten over “Mijn eerste marathon: hoe begin ik te trainen?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.