Nike alphafly next % review: go hard or go home

Getest! De Nike alphafly next %. En niet zomaar getest, want ik heb er een marathon mee gelopen. Over de alphafly’s was al veel te doen, nadat ze eerst niet officieel goedgekeurd waren als wedstrijdschoenen omwille van het plateau. Maar na enkele aanpassingen zijn de wedstrijdschoenen good to go. Ik liep eerder al wedstrijden met de Nike Vaporfly en voor mij was het een logische stap om ook de alphafly eens te proberen. In overleg met all4running koos ik voor deze schoen om mijn eerste marathon mee te lopen.

Ik liep met deze versie.

Weetje: de naam van de schoen, alpha(fly), staat voor iets sterk/eerst/ als eerste letter van het Griekse alfabet. Nike heeft de naam dus niet voor niets gekozen, voor hun top marathon schoenen.

Mijn bevindingen:

Wat ik aan der lijve heb ondervonden is, go hard or go home, met deze schoen. En dat bedoel ik in de meest positieve zin. De Nike Alphafly is niet gemaakt om traag mee te lopen. Ik heb de schoenen ingelopen in een tempotraining en dat ging prima. Ze zijn responsief, geven veel energie terug als je loopt en de carbon plaat + extra tussenstukjes (precies mini trampolines) veren mee als je loopt.

Als je er echter mee gaat loslopen (wat ik ook deed de dag voor mijn marathon) voelen ze redelijk hard aan. Dit komt natuurlijk omdat er een stevige carbon plaat (die je trouwens ook ziet onderaan de schoen) onder zit, die pas tot zijn recht komt bij hogere snelheden.

In mijn marathon heb ik dit aan der lijve ondervonden. Mijn eerste 15km liep ik prima aan voorziene tempo van 4:15 gemiddeld. Helaas voelde ik meteen dat het ‘niet mijn dag’ was en liep ik elke km een stukje trager… Ik zakte af naar een tempo van 4:25, tot op het einde er km’s van 4:45 en 4:55 tussenzaten. Naar mijn gevoel, loopt de schoen nog aangenaam aan tempo 4:25 maar is 4:55 al wat te traag. De vering, de responsiviteit en de reactiviteit komt minder tot zijn recht. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met het feit dat ik aan het einde van mijn marathon zat, maar vind het wel belangrijk om mee te geven.

Hoe snel moet je dan lopen om met de Nike Alphafly Next% te lopen? Het is moeilijk hier een getal op te plakken, maar naar mijn gevoel toch sneller dan 4:45. Dat is ook wat de meeste blogs me vertellen en hier sluit ik me bij aan. De schoenen gaan altijd lichter en sneller aanvoelen, ook voor lopers die niet aan die snelheid komen, maar om er alle voordelen van te plukken is dat wel een richtsnelheid om mee te geven.

De schoen is ongelofelijk licht. Ik schrok toen ik ze zelf voor het eerst vasthield, want ze zien er best bombastisch uit, maar zijn zo licht als een veertje.

Samengevat:

  • De Nike Alphafly next% is een erg responsieve schoen, je krijgt er veel energie van terug.
  • De Nike Alphafly next% zijn heel lichte schoenen.
  • Het zijn de ideale marathon- of wedstrijdschoenen en komen best tot hun recht als je sneller dan 4:45 loopt.
  • Het zijn relatief smalle schoenen (minder geschikt voor mensen met echt brede voeten), maar bieden voorin en aan de hiel voldoende ruimte.
  • Ze bieden stabiliteit! (al zou je dat niet meteen denken als je het design ziet).

Aan wie zou ik de schoenen aanraden?

Aan hardlopers die op zoek zijn naar een snelle, lichte wedstrijdschoen met enkelstabiliteit, die een iets smallere voet hebben. Hoewel veel mensen denken dat ze hetzelfde zijn als de Vaporfly is dat niet het geval. De Vaporfly is naar mijn gevoel nog iets ‘losser’ rond de voet, bij de Alphafly zit je er echt helemaal in, door het type stof en aansluiting rond de enkel. Als triathlon schoen is de Alphafly dus minder handig gezien ze iets minder snel aan en uitgaan (hoewel ik ze daar ook voor zou gebruiken hoor) maar als (halve)marathon schoen echt perfect.

Twijfel je zelf of deze schoenen iets voor jou zijn? Neem even contact op met de all4running chat of bel en je krijgt gratis advies.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.