No bake cheesecake met passievrucht

Here we go again, een cheesecake die geen cheesecake is maar meer een ontbijttaartje. Eentje die ik al eens gemaakt had voor de feestdagen en eigenlijk ideaal is bij een brunch of als dessert. Maar je kan het dus gewoon ook als ontbijt eten. Een multifunctionele taart dus eigenlijk, handig toch? Ik gebruik in dit recept yoghurt van Melkunie (nee, niet gesponsord) maar je kan die gerust ook vervangen door een plantaardig alternatief met kokos, of griekse yoghurt of Skyr. Hou er wel rekening mee als je niet gesuikerde Skyr gebruikt dat je er een extra lepel honing doorheen mag doen voor de smaak, anders wordt het wat zuur/flets.

Benodigdheden:

Springvorm met diameter 20cm, 30min bereidingstijd

  • 100 gram havermout
  • 6 grote dadels
  • 60 gram geroosterde noten (ik gebruik een mix: hazelnoten, cashews, peccan, maar is gelijk)
  • 50 gram kokosolie
  • 10 gelatineblaadjes
  • 6 grote passievruchten
  • 1kg yoghurt (ik gebruikte Melkunie kokos)
  • Optioneel: 1 schep prote├»ne poeder
  • Optioneel: 3 grote lepels honing

Bereidingswijze:

Neem een springvorm en leg er een vel bakpapier op, zodat je taart niet aan de bodem kleeft. Heb je dit niet, dan kan je je vorm invetten met een beetje kokosolie. Mix de havermout, dadels, noten en kokosolie met elkaar en kleef het deeg (best met je handen) aan de bodem van de springvorm. Laat even rusten (mag gerust in de koelkast maar moet niet) terwijl je de vulling maakt.

Voor de vulling neem je een kommetje water (koud) en doe je er 8 gelatineblaadjes in. Ondertussen meng je de yoghurt met het prote├»nepoeder in een pot die je op een lig vuur mag laten opwarmen (het mag niet koken, anders krijg je klonters!). Hou je niet zo van zoet kan je dit laten vallen, maar anders meng je ook de honing doorheen de vulling. Eens de vulling warm is, knijp je de gelatineblaadjes uit en meng je ze doorheen de yoghurt. Giet nu de vulling (is normaal dat die heel ‘slap’ geworden is) over de bodem heen in je springvorm. Zet de springvorm in de koelkast.

Na zo’n kwartiertje opstijven mag je de passievruchtlaag maken. Neem de overgebleven gelatineblaadjes (2) en doe die in een kommetje met water. Lepel de passievruchten 1 voor 1 uit en doe die in een klein potje, zet dit op een zacht vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze erdoorheen. De passievruchten mag je nu ook over de springvorm gieten. Laat de cheesecake zo’n anderhalf uur opstijven in de koelkast en het is klaar… Smakelijk!

Tip: je kan ook kleine cheesecakes maken door ze in zo’n aluminium voedselring (of koker) te gieten:

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.