Zoete aardappel pitten broodje

Zoete aardappel in een brood, bomvol pitten. Klinkt lekker, toch? Dit broodje zit vol goede koolhydraten. Wat is ‘goed’ hoor ik je denken… Ik hou er niet van om voeding de stempel goed of slecht te geven, maar het is nu eenmaal zo dat er betere en slechtere voedingsstoffen zijn. Zoete aardappel heeft een lagere glycemische index dan bijvoorbeeld gewone aardappel of pasta. Dit wil zeggen dat de suikers die uit de zoete aardappel in je bloed terechtkomen, trager opgenomen worden dan bij een gewone aardappel. Je creëert dus een geleidelijke opname van suiker en geen grote piek. Op die manier zijn koolhydraten uit zoete aardappel dus zeker gezond.

Laat je niet misleiden door de calorieën want dat maakt geen groot verschil tussen gewone of zoete aardappel. Sterker nog, vaak zitten er iets meer calorieën in zoete aardappel dan gewone. De manier waarop het in je lichaam opgenomen wordt is echter anders, en daar zit nu net de waarde van deze knol.

Ingrediënten:

  • 300 gram zoete aardappel (gekookt)
  • 2 eieren
  • 100ml amandelmelk
  • 120 gram amandelmeel
  • 100 gram speltmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Snuf zeezout
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 30 gram pompoenpitten
  • 15 gram chiazaad

Bereidingswijze:

De zoete aardappel kook je best eventjes vooraf. Als ik zoete aardappel klaarmaak in een ander gerect hou ik enkele aardappelen aan de kant om een broodje te maken. Deze ovenschotel bijvoorbeeld.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Neem een mengkom en doe de zoete aardappel, eieren, olijfolie en amandelmelk erin en mix met een staafmixer. Het amandelmeel, speltmeel (je kan ook boekweit gebruiken) meng je er doorheen. De pitten, zaden en zeezout doe je erbij. De pitten (niet het chiazaad) kan je vooraf ook even roosteren in de oven. Doe het broodje in een vorm (best met bakpapier) en laat het 35min bakken.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.