Poké bowl met zalm en zoete aardappel

In love with poké bowls. Ik maakte er eerder al eens eentje met pindasaus, maar deze versie met een licht cocktail sausje vind ik nòg beter. Ik vind een poké bowl het lekkerste met sushi rijst, maar je kan de rijst ook weglaten en vervangen door quinoa of sla. Het hangt een beetje af van hoe zwaar je hem wil. In dit receptje zit er ook al zoete aardappel, maar dan kies ik voor iets minder rijst- of omgekeerd- zodat er ook niet té veel koolhydraten inzitten.

De rijst zit verstopt op de bodem van de bowl 🙊

Benodigdheden:

2 personen, 30min. bereidingstijd

  • 300 gram rauwe zalm(filet)
  • 1 avocado
  • 200 gram sushi rijst
  • 200 gram sojabonen
  • Pittige kiemgroentjes (albert heijn)
  • Zwarte sesamzaadjes (soja)
  • 2 zoete aardappels
  • Mayonaise
  • Yoghurt
  • Ketchup

Bereidingswijze:

De zalm mag rauw blijven en mag in blokjes gesneden worden. Je kan de zalm in sesamzaadjes rollen voor wat meer bite. Heb je geen zwarte sesamzaadjes? Dan kan je ook gewoon sesam zaad marineren in soja saus (even kort bakken in de pan)- et voila. De sojabonen koopt je best gekookt (Ik haal die in de Albert Heijn) en hoef je dus verder ook niets aan te veranderen. Als je er graag sushi rijst bij wil dan kook je die best even op voorhand, de rijst mag koud in de bowl geserveerd worden. Nu is het een kwestie van alles in de bowl te puzzelen. De kiemgroentjes leg je er gewoon bovenop. De avocado kan je snijden, op voorhand even afkruiden met peper en zout en dan erbovenop leggen. Indien je er zoete aardappel aan toevoegt, dan grill je die best even in de oven. Ik laat de schil eraan, bestrooi met peper/zout/paprika-kruiden en steek die onder de (voorverwarmde) grill op 230 graden voor een 6-tal minuutjes.

De cocktail saus is heel gemakkelijk te maken. Je kan kant en klare saus kopen in de winkel, maar dan loop je het risico om heel gesuikerde saus te gaan hebben. Maak hem dus zelf; dan is de saus sowieso gezonder én lekkerder. Keep it simple, gewoonweg de helft yoghurt en de helft mayonaise samen mengen met wat peper en zout. Dan kan je er wat ketchup aan toevoegen (qua verhouding doe ik ongeveer 2/3 mayo/yoghurt en 1/3 ketchup). Ik vind het lekker om er een klein beetje curry ketchup ook bij te doen en een scheutje whiskey. Werk af met wat cayennepeper. Wil je de saus graag iets minder dik? Voeg er dan een soeplepel melk aan toe.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.