Pompoen Falafel Bowl

Zelfgemaakte falafel is so damn good. Het leuke is dat je met verschillende ingrediënten kan experimenteren, afhankelijk van welke combo’s je zelf wil. Dit is hoe ik deze pompoen falafel ‘uitgevonden’ heb. Toegegeven, het is niet hetzelfde als gefrituurde falafel- verwacht je er dan ook niet aan. Zie het als een kikker-erwt-burger(tje) dat lijkt op falafel 😉.

Pompoen falafel bowl

Benodigdheden:

2 personen, 45 min. bereidingstijd

  • Kikkererwten: helft gekookt, helft rauw
  • Butternut pompoen
  • Koriander
  • Panko paneermeel
  • Veldsla
  • Avocado
  • 1 zoete aardappel
  • Bulgur
  • Komkommer
  • Radijsjes

Dressing:

  • Mayonaise
  • Yoghurt (magere)
  • Rode biet (gekookt)

Bereidingswijze:

Week de (niet gekookte) kikkererwten in water in de koelkast (minimum 3u!). Steek de butternut of pompoen in de oven op 180 graden voor zo’n 20 minuten tot hij gaar is. Normaliter laat ik de schil eraan, maar voor puree of falafel te maken doe ik die er liever af. Je hebt maar een deel van de pompoen nodig, zo’n 200 gram ongeveer. Mix de butternut, kikkererwten (de gekookte en geweekte nu samen) en zo’n 4 takjes koriander. Dit mengsel mag je kruiden met peper, zout en look (kan met verse look, maar ik gebruikte lookpoeder). Maak er bolletjes/burgertjes van en rol ze in een bordje met Panko paneermeel. Panko kan soms grote kruimels bevatten, dus plet ze zelf nog eventjes plat indien nodig. Verhit een pan met kokosolie en bak ze zo’n 5 minuutjes aan elke kant.

Helle Detavernier: Pompoen falafel bowl 2
Roll, roll, roll your falafel

Voor de dressing neem je 1 rode biet of 2 soeplepels rode bietensap en meng je dit met yoghurt en mayonaise. Ik neem ongeveer ¼ rode biet, ¼ mayonaise en ½ yoghurt- afkruiden met peper & zout et voila.

De bulgur kan je op voorhand koken, die is ook lekker koud in deze bowl/op dit bord. De zoete aardappel mag zo’n 8min onder de grill op 250 graden (ik laat de pel eraan!). Het bord of de bowl an sich komt er op neer alles te dresseren. Tip, strooi altijd wat peper en zout over je avocado.

Bij recepten zoals deze komt het erop aan om er meerdere keren van te eten! Het lijkt veel werk, maar niet als je ondertussen ook al een lunch of 2 hebt voor tijdens de week… De falafel mag ook zeker in de diepvries!

Did you falafel in love? 😏

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.