Quinoa in een vegetarisch recept met venkel, gele paprika, rode biet, tofu, avocado en geroosterde walnoten. Sounds delicious? Is het ook. Een diner/lunch idee, dat je snel voor mekaar tovert. Je kan grotere porties van de groenten vooraf maken en er enkele dagen van eten. Handige lunchpakketjes voor de hele week.
Ingrediënten
2 personen, 40min. bereidingstijd
- 250 gram tofu
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 250 gram (gekookte) rode biet
- 100 gram quinoa
- 2 gele paprika’s
- 2 venkels
- 1 komkommer
- 1 avocado
- 50 gram geroosterde walnoten
Bereidingswijze
Alle ingrediënten mogen koud zijn, dus het maakt niet zoveel uit wat je eerst doet, maar ik kook altijd de quinoa als eerste zodat die tijd heeft om uit te dampen. De hoeveelheid water je bij de quinoa moet koken staat altijd op de verpakking (bij mij per 80 gram 240ml water..). Verwarm de oven (met grill functie) op 250 graden. Snij de paprika’s en venkel in reepjes en verdeel ze over een ovenschotel met nootmuskaat, peper en zout + een klein scheutje olijfolie. Laat ze 10min. goed bakken in de oven tot er een klein zwart korstje op komt (laat ze uiteraard niet helemaal verbranden). De komkommer en rode biet mag je snijden en al in kleine hoopjes verdelen over de borden. De avocado snij je in fijne stukjes en met een snuf peper en zout mag je die ook op de borden leggen.
De tofu bak je op een hoog vuur even kort aan in een scheutje olijfolie met de lepel sesamzaad en sojasaus eroverheen. Kruid af met peper en een beetje zout (niet te veel want soja saus is ook al erg zout). Bak zo’n 5minuutjes op een hoog vuur tot er een klein korstje op komt. Nu mag je ook een hoopje tofu over het bord verdelen + er wat geroosterde walnoten over strooien.
Als sausje gebruik ik nog wat extra sojasaus of een yoghurt-mayonaise sausje. Liefst zelf gemaakt, maar een kant-en klare versie kan natuurlijk ook. Als ik geen tijd heb om een dressing zelf te maken, dan gebruik ik deze.