Tempeh met zoete aardappel frietjes

Tempeh, een eiwitrijk alternatief dat bovendien superlekker is. Maar… Je moet het goed bereiden. Tempeh heeft van nature een noot-achtige smaak maar is zuiver (vind ik) niet zo lekker. Je moet tempeh dus lekker kruiden of marineren en dan zet je een pareltje op tafel. Ik combineer de tempeh in dit geval met een bord vol groenten, een yoghurt sausje en zoete aardappel frietjes. Het lijkt een gerecht met veel werk, maar het leuke is, dat eens je alle ingrediënten hebt, je hier gerust een paar keer kan van eten.. Restjes for the win dus!

Ingrediënten:

2 personen, 30min. bereidingstijd

  • 250 gram tempeh
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 1 theelepel sambal oelek
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 zoete aardappelen
  • 100 gram Broccoli couscous
  • 100 gram veldsla
  • Gemarineerde rode kool
  • 125 gram magere yoghurt
  • 30 gram mayonaise
  • Optioneel: verse bieslook (voor in het sausje)

Bereidingswijze:

De pindakaas, sambal oelek en de sojasaus mag je in een diep bord door elkaar mengen met een garde. De tempeh snij je in fijne reepjes en leg je in het bord met je pindakaas marinade. Je mag de reepjes tempeh er goed doorheen ‘kneden’ zodat de saus er overal rond verdeeld is. Laat dit even rusten terwijl je de zoete aardappelen in frietjes snijdt. Ik vind ze persoonlijk lekkerst met de schil er nog aan.

Verwarm je oven op 250 graden (best oven + grill) en doe een klein beetje olijfolie op je zoete aardappel op een ovenplaat. Kruid nu met paprikapoeder, lookpoeder, peper en zout en verdeel dit goed over de frietjes.

De broccoli couscous kocht ik reeds klaargemaakt (in de albert heijn) dus die laat ik gewoon rauw. Rode kool kocht ik deze keer ook al klaargemaakt, maar je kan dus ook wel een verse rode kool kort stoven en dan laten afkoelen voor hierbij te eten. Tip, doe er ook een appeltje doorheen als je rode kool vers maakt.

Het sausje maak je door de yoghurt en mayonaise bij elkaar te mengen en er peper en zout aan toe te voegen. De verse bieslook knip je er fijntjes door.

Nu mag je een scheut olijfolie verhitten in de pan en bak je de tempeh. De zoete aardappelfrietjes mogen kort in de oven voor zo’n 6-tal minuutjes. Hou ze goed in de gaten, want ze branden ook heel snel aan, maar het is belangrijk dat je oven erg warm is, anders worden ze slap.

Nu kan je alles dresseren op een bord- en klaar!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.