Tofu met geroosterde pompoen: zelfgemaakte marinade met pinda en soja.

Tofu is zo lekker met de juiste marinade. Zonder kruiden kan tofu wat saai smaken dus is de juiste kruiden en sausjes gebruiken voor je marinade belangrijk. Tofu kan je met zowat elke groente combineren, maar de herfst is in het land en dan is pompoen the obvious choice voor mij. Ik vind tofu heel lekker met wat peper, zout en een lepeltje sojasaus kort gebakken in de pan. Deze marinade is ook heel simpel te maken maar maakt het iets specialer en next level.

Dit gerecht is voor mij ideaal als avondmaal op een rustdag. Heb je wel een intensieve sportdag achter de rug of eet je het ’s middags voor een training? Dan voeg je best nog een koolhydraatbron zoals rijstnoedels (past er heel goed bij) toe.

Ingrediënten:

2 personen, 30min. bereidingstijd

  • 1 pompoen (ik gebruikte een muskaatpompoen maar kan met elke soort)
  • 250 gram tofu
  • 1 eetlepel pindakaas
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstolie (of sesamolie)
  • 100 gram natuur yoghurt (kan ook met geitenyoghurt)
  • 1 eetlepel mayonaise (ik gebruik zelfgemaakte)
  • Peper, zout, tijm

Bereidingswijze:

Neem de tofu en laat die even uitlekken op een keukenpapier. Meng in een diep bord de pindakaas, sojasaus, rijstolie en een lepeltje water. De tofu mag je in stukken snijden en in het bord leggen, draai elk stukje goed om zodat het doordrenkt is met de marinade. Dek het bord af en laat het even rusten in de frigo. Tip: als je de tofu zo’n 2u in de marinade laat rusten is de smaak nog voller, maar heb je weinig tijd kan je het ook meteen erna bakken.

Verwarm je oven voor (grill en hete lucht stand) op 250 graden. Schil de pompoen met een dunschiller, zodat je zo weinig mogelijk vruchtvlees verliest. Snij de pompoen in schijven tot je een soort van frietjes krijgt. Best ook niet té dun, want dan wordt je pompoen te zacht op goed te grillen. Kruid de pompoen met peper, zout en tijm. Doe er een scheutje rijstolie op en verdeel goed over alle stukken pompoen. Eens je oven goed voorverwarmd is, mag de pompoen er zo’n 10min in.

Ondertussen bak je de tofu lekker crispy… Ik zet mijn pan op een hoog vuur en bak beide kanten zo’n 3min. Voor het sausje (optioneel) meng je de yoghurt, de mayonaise en peper en zout door elkaar.

Et voilà, smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.