Zalm met mango salsa en rijst

Zalm met mango, een frisse combinatie die ik per toeval heb gemaakt. Het is te zeggen, ik had een rijpe mango liggen, de zalmfilet was in promo en van het één kwam het ander… Hoewel de rijst en de zalm was is, heeft het een erg frisse, zomerse smaak. Wist je dat mango trouwens een erg helende functie heeft voor ons lijf? Bomvol kalium, vitamine E, glutaminezuur, ijzer, noem maar op. De combinatie met zalm, komkommer en rijst vind ik verrassend lekker. Een ideale maaltijd voor of na een training ook, je kan nog kiezen hoeveel rijst je er bij doet, afhankelijk van je training. Logischerwijze; zware training, meer rijst, lichte training of rustdag, minder rijst.

Ingrediënten:

2 personen, 30min. bereidingstijd

  • 2 stukken zalm (ik neem ongeveer 180 gram per persoon, zalm met vel)
  • 1 avocado
  • 150 gram Basmati rijst
  • 1 komkommer
  • 1 mango
  • Handvol peterselie
  • 1 citroen
  • Kokosolie (of ander bakvet als boter of olijfolie)
  • Optioneel: amandelschilfers (geroosterd)

Bereidingswijze:

Zet een pot water aan de kook en voeg de rijst toe, eens het water pruttelt. Ondertussen kan je de mango salsa voorbereiden. Schil de mango en snij die in fijne stukjes, hetzelfde doe je met de komkommer. De komkommer schil ik meestal niet helemaal, maar laat ik ook deels de schil eraan. Hak de peterselie fijn en meng die doorheen de komkommer en mango. De citroen mag je uitpersen en doorheen de mango en komkommer mengen.

Als je amandelschilfers gebruikt, rooster die dan even kort in de oven. Best in een ovenschaaltje, zet de oven op grill (180 à 200 graden), en laat ze zo’n 5min roosteren.

Als de rijst zacht is, mag je ze afgieten. Ik gebruik een lepeltje kokosolie om erdoorheen te doen zodat de rijst niet te veel aan elkaar plakt, maar dit is geen must.

Dan mag je de zalm bakken in de pan. Ik gebruik kokosolie en doe er zo’n eetlepel of 3 in, omdat de olie ook lekker is om achteraf wat over je bord te gieten… Heb je geen kokosolie kan je ook ander bakvet gebruiken.

Nu leg je alles samen op het bord… En mag je de avocado in fijne reepjes (of stukjes) snijden, kruid je die goed af met peper en zout, en klaar is kees. Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.