Zelfgemaakte visburgers (kabeljauw)

Visburgers zijn helemaal niet moeilijk om zelf te maken en het is een leuke afwisseling op ‘gewoon’ vis in de pan. Bovendien heb je er helemaal niet veel ingrediënten voor nodig. Je kan visburgers in een broodje eten als een hamburger, maar ik vind ze het lekkerste in combinatie met een groentenschotel met zoete aardappel. Ik heb meestal de gewoonte om er ineens een hele hoop te maken, dus dan eet ik ze ook nog eens met zoete aardappelfrietjes en een slaatje. Je kan de burgers invriezen, dus mijn tip: maak ineens een grote hoeveelheid!

Ingrediënten:

Visburgers: 4 personen, ongeveer 8 burgers, 30min. bereidingstijd

  • 1 kg verse kabeljauwfilet
  • 1 ei
  • Handvol verse bieslook
  • 20 gram sesamzaadjes
  • 100 gram paneermeel

Groentenschotel: 4 personen, 30min. bereidingstijd

  • 3 zoete aardappelen
  • 1 bloemkool
  • 2 broccoli’s
  • 250 gram champignon
  • 200 ml haver- of sojaroom
  • 1 ei
  • Een handje peterselie (of de rest van je bieslook)
  • 200 gram feta
  • 100 gram panko paneermeel
  • 50 gram geroosterde amandelen en/of pecannoten

Bereidingswijze:

Neem de kabeljauw en snij deze in iets kleinere stukken. Ik snij 1 filet ongeveer in 3, en dan mogen ze de cutter in. Maal ze fijn en doe de vis in een mengkom. De vis is nogal plakkerig, dus no worries, dat is normaal. Meng het ei, de bieslook (fijn knippen met een schaar) en wat peper en zout door de vis. De sesamzaadjes mogen er ook bij. Het beste kan je het mengsel met je handen kneden/mengen. Nu neem je een pan en verhit je die met een scheutje olijfolie. Neem een bordje en leg er een dikke laag paneermeel op. Maak bolletjes van het mengsel en rol ze even door het paneermeel, dan leg je ze 1 voor 1 in de pan. Ik laat ze een beetje afdruipen op een rooster, omdat ze anders nogal vochtig worden. Dan leg ik ze in een ovenschaal en verwarm ik ze nog even voor het eten in de oven (ik laat ze dus nog niet helemaal doorbakken in de pan). Je kan ze natuurlijk ook helemaal doorbakken in de pan… As you wish!

Vis-mengeling voor de burgers!
Visburgers bakken!

De groentenschotel maken is eigenlijk kwestie van verschillende groenten te koken en dit te combineren met een eenvoudig sausje. Ik kook de broccoli en de bloemkool samen, tot die net beetgaar is. De champignons bak ik even in de pan en laat ik goed uitlekken in een vergiet. Het is belangrijk dat je de champignons goed laat afkoelen + uitlekken, anders zit je schotel vol vocht van de champignon en is je saus een beetje om zeep… De zoete aardappel sneed ik in schijfjes en zet ik in de oven op 250 graden (met grill!) voor zo’n 10minuutjes.

De room doe ik in een mengkom met wat peterselie of bieslook erbij, een ei en een snuif zout en peper. Klop dit even op en verdeel het dan over de ovenschotel.

Voor de korst gebruik ik de feta, het panko paneermeel en de nootjes. Meng ze samen in een mengkom en kneed dit best even met je handen tot er fijne korreltjes ontstaan. De feta en het panko paneermeel gaan samenklitten met de nootjes en zo mag je het over de ovenschotel strooien. Laat de ovenschotel zo’n 20min. opwarmen in de oven op 180 graden en klaar!

Smakelijk!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.