Eten uit verveling: hoe kan je dit vermijden?

De welbekende corona-kilo’s hebben ook mij gevonden. Moeilijk te geloven? Met al dat sporten zou je denken dat ik een vrijgeleide heb om te eten wat ik wil, maar niets is minder waar. Ik werkte sowieso al vaak van thuis, maar nu ik élke dag thuis zit, heb ik het moeilijk om uit mijn snoepkasten te blijven. Gezien ik in de maand april suiker volledig probeer te vermijden, merk ik dat dan eerder naar de zoute snacks grijp- ook niet echt ideaal natuurlijk…

Ik ben (nog) geen diëtist, maar ik kan jullie wel wat tips geven uit mijn eigen ervaring. We moeten nu eenmaal door een vreemde periode en ik denk dat iedereen intussen wel door heeft dat we nog voor lange tijd ons gaan moeten aanpassen. In times like these, verliezen we de controle en de mogelijkheid om te plannen. Voor mij persoonlijk zijn dat de 2 zaken waar ik net het meest aan vasthou in mijn leven. Ik ben een planner, een ongelofelijke planner- dus niet kunnen plannen, daar heb ik het echt lastig mee. Als je toewerkt naar iets (zoals bv. een wedstrijd, of een leuke reis) is het gemakkelijker vast te houden aan een bepaald stramien. Eens dat wegvalt en je geen perspectief hebt op een volgend…is het lastig.

Net daardoor, grijpen we met z’n allen al iets gemakkelijker naar de (ongezonde) snacks. Logisch, gezien we constant thuis zitten en niet altijd evenveel om handen hebben. Eten of snacken mag natuurlijk wel, maar het mag niet uit de hand lopen… Maar al snel wordt 1 stuk chocolade de hele reep, of een handje nootjes de hele zak- herkenbaar? Lees dan mijn tips hieronder om dit trachten te verhelpen.

Mijn tips om eten uit verveling of eetbuien tegen te gaan:

  1. Erken dat je aan het eten bent uit verveling. Voor je de snack uit de kast haalt, denk even na: Heb ik écht honger of wil ik gewoon iets in mijn mond steken? Een trucje om dit te doen: denk aan iets gezond, bv. een appel of worteltjes met hummus. Heb je geen zin in de gezonde snack? Dan heb je geen honger maar eet je gewoon uit verveling… Heb je er wel zin in? Easy, dan eet je de gezonde snack natuurlijk.
  2. Doe iets anders! Voor de hand liggend, maar effectief. Voel je plots een drang naar iets zoet, een snack, iets ongezond, zonder dat je eigenlijk honger hebt? Ga naar buiten! Maak een korte wandeling, loop de trap een aantal keer op en af… Het klinkt heel simpel, maar het helpt echt.
  3. Lekkere (!) gezonde alternatieven voorzien. En dan bedoel ik niet gewoon een appel of wat snoeptomaatjes, maar kook/bak echt iets lekker, toch gezond. Maak een cheesecake bijvoorbeeld en vries enkele stukjes in, of een bananenbroodje… Op die manier heb je écht lekkere gezonde snacks liggen en is de verleiding minder groot om een stuk chocolade te nemen. Je zou denken, ik koop gewoon helemaal geen snoep meer! Ja, dat kan, maar ik geloof niet dat dit de oplossing is- de winkel is sowieso nooit veraf…
  4. Dwing jezelf om het snacken even uit te stellen. Als je voelt dat je zin krijgt in allerlei ongezonde snacks, dwing jezelf om pas 20min. later iets te eten. Het klinkt misschien hard, maar dit werkt wel. Je hebt toch wel discipline om 20min. te wachten? Train jezelf om dit te doen en voor je het weet is er een uur voorbij en heb je de snacks kunnen laten staan.
  5. Stel jezelf er vragen bij en schrijf de antwoorden op. Hoe voel je je op het moment dat je een snack-drang voelt? Schrijf dat in een boekje, op een blaadje… Voor het snack-festijn begint. Probeer erover na te denken waarom je nu precies naar de chocolade grijpt: heb je stress? Voel je je eenzaam? Dit zijn patronen die je kan herkennen en proberen te vermijden.
  6. Zorg voor een evenwichtig en gezond voedingspatroon. Dit is essentieel om crazy eetbuien te voorkomen. Skip geen maaltijden, probeer niet overdreven weinig calorieën te eten, want dan loopt het ongetwijfeld mis. Eet voldoende vetten, eiwitten, koolhydraten en met zo’n verzadigd gevoel kom je de dag wel door zonder chocolade.

Bovenal, moet je je zelf gewoon goed voelen. I know, makkelijker gezegd dan gedaan- ik ben er ook geen specialist in. Maar dat is het net, toch? Niemand is perfect en als je jezelf eens toelaat om die eetbui te hebben, straf jezelf er dan ook niet voor. Pik de draad terug op de dag erna en begin met een schone lei. Proberen om die extra calorieën er heel snel af te werken door de dagen erna minder te eten, vergroten net de kans op een volgende uitspatting met extra calorieën.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.