Marathon voorbereiding: 6 essentials.

Een marathon vraagt voorbereiding. Uiteraard er fysiek voor trainen, maar dat is niet het enige. Er komt nogal wat bij kijken als je 42,2 km gaat lopen. Ik geef hier alvast 6 essentials mee.

1. Schoenen

Over hoe je de juiste schoenen best kiest schreef ik al eerder een artikel. Eens je weet welke je wedstrijdschoenen gaan worden, loop ze dan ook zeker in vooraf. Zorg dat je toch 50km op te teller hebt staan als je voor het eerst met die schoenen loopt.

2. Sokken

Vaak worden goeie sokken vergeten, maar om blaren en stramme spieren te voorkomen zijn die essentieel. Waarom compressiekousen? Dat lees je hier. Geloof me, je voeten en kuiten zijn je dankbaar als je de juiste sokken aantrekt. Ik loop zelf praktisch altijd compressiekousen van Stox; ze hebben lange, maar ook korte hiel-compressie kousen. Aanraders!

3. Kledij

Check de temperatuur waar je gaat lopen. Ik neem zelf meestal Γ©n een topje zonder mouwen en een T-shirt mee. Eens je er bent, kan het nu eenmaal warmer of kouder aanvoelen (door bv. de wind). Denk ook na over waar je je gelletjes bv. gaat steken. Heb je een loopbroek met zakjes? Neem je een buidelzakje mee? Belangrijke zaken om over na te denken vooraf.

4. Eten

Langere afstand? Meer fuel nodig! Gelletjes kunnen bij een marathon dus niet ontbreken. Vooral het uitgebreid testen vooraf, is heel belangrijk. Ik gebruik gelletjes van Innerme en zal die meenemen naar Rotterdam, gezien ik het risico niet wil lopen om daar plots met een ander merk darmklachten te krijgen. (Een uitgebreider artikel over hoeveel je moet eten, drinken en wanneer volgt)

5. Drinken

Zelfde principe als bij eten: testen (en oefenen!) vooraf. Een groot werkpuntje voor mezelf, dus begin ik meteen aan. Let op met sportdrank voor tΓ© veel suiker. (Een uitgebreider artikel over hoeveel je moet eten, drinken en wanneer volgt)

6. Mentale voorbereiding

Een marathon loop je nooit vooraf zomaar eens op training. De laatste kilometers zijn mentaal zwaar. Dat heb ik ondertussen al meermaals gehoord. Doorbijten op trainingen, jezelf moed leren inpraten om niet op te geven terwijl je loopt, zijn dus erg belangrijk.

Over enkele van deze topics komen nog uitgebreide artikels! Heb je vragen omtrent gelletjes (ik kreeg er al heel wat, die neem ik zeker mee) of andere zaken? Aarzel niet ze te stellen.

  • Helle op instagram

366

Snow, rain, cold... πŸŒ¨β„οΈ But hey, skin is waterproof- right? 😏 Vreemd genoeg heb ik van deze training alsnog erg genoten! Ik voelde me licht, ondanks de smeltende sneeuw die in mijn schoenen en kleren zat πŸ€ͺ! Welke training had jij vandaag? De ❄️ kunnen trotseren? πŸ“· @inesnoeck . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #swimbikerun #trackgirls #courir #laufen

389

Met een top-timing tussen de 🌨 door, liep ik terug mijn eerste km’s na zondag! Toch terug even wennen aan de kou & wind πŸŒͺπŸ™‰! Een kort rondje, en daarnet nog even los op de rollen πŸš΄πŸΌβ€β™€οΈ (kan zo deugd doen)! . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #triathlete #courir #laufen

426

Expect the unexpected πŸ…- Waarom dit een betere 1/2 marathon was dan verwacht? Dat leg ik uit in een nieuwe blog! Met nog 6 weken tot @marathonrotterdam geef ik ook even een update over mijn trainingsplannen. Vandaag zwom ik een dikke 2km (yay πŸ’™) + deed ik een kracht training. Nog iemand gesport op deze 🌧dinsdag? . . #hardlopen #halfmarathon #marathontraining #laufen #medal #courir #napels #italy #runner #stravarun

335

My legs need to rest, but my heart is still running πŸ’™ @napolirunning De 1/2 marathon van gisteren hebben mijn benen alvast goed verteerd πŸ‘ŒπŸ», de 2e πŸ• daarentegen was er net iets te veel aan πŸ™Š. Gelukkig maar, want @marathonrotterdam komt ZO dichtbij 😱 Morgen schrijf ik in een nieuwe blog mijn trainingsplannen voor de komende weken! Nu nog even losfietsen... πŸ€—πŸš΄πŸ» . . #hardlopen #mondaymotivation #medalmonday #napoli #courir #stravarun #marathontraining #laufen

633

BAM πŸ”₯ 1:26:57 en met de eerste medaille van 2020 een nieuw PR op de @napolirunning halve marathon! Als 16e vrouw gefinisht, deze had ik niet zien aankomen πŸ™‰πŸ˜. Ik voelde dat de benen (nΓ²g) meer wilden dan mijn conditie vandaag aankon, dus deze was LASTIG πŸ‘…! En nu.. πŸ•πŸ•πŸ•πŸ…πŸ…πŸ… . . #hardlopen #stravarun #halfmarathon #marathontraining #napoli #courir #laufen #sundayrunday #runner

398

Low low low low 🎢✌🏻 = my heart rate during this recovery run πŸ€ͺ! Een recup loopje heel erg rustig zoals het hoort. Het kriebelt naar meer, maar ook deze soort trainingen zijn essentieel πŸ‘ŒπŸ» Ben ik de enige die het lastig vindt om zich in te houden tijdens zo’n trainingen? πŸ™Š . . #hardlopen #stravarun #recovery #marathontraining #courir #laufen #runner #swimbikerun

429

To stretch or not to stretch? πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ En vooral ook, wanneer stretch je dan best? Ik schreef er een nieuw artikel over, link in bio! Vandaag ging ik na het losfietsen op de rollen, aquajogging Γ©n krachtoefeningen ook nog stretchen (day well spent dus πŸ™‰) Wie zit nog in team stretchen? πŸ™‹πŸΌβ€β™€οΈ . πŸ“· @inesnoeck . #hardlopen #marathontraining #laufen #stretching #swimbikerun #courir #stravarun

459

(too) short but sweet πŸš€ Terug in eigen land de wind Γ©n 🌀trotseren met een looptraining: 3 blokjes van 2 km vandaag! Daarnet nog even op de foam roll maar nu in de zetel geploft- terecht, vind ik dan πŸ˜πŸ€·πŸΌβ€β™€οΈ Ook getraind? . . #hardlopen #stravarun #marathontraining #courir #laufen #triathlete #roadtorotterdam #runner

  • Mijn nieuwste posts

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.